33.9 C
Nicosia
Τρίτη 18 Ιούνιος 2024 | 16:53

Γιατί οι αγορές φοβούνται τη νέα πρόεδρο του Μεξικού

Η θριαμβευτική εκλογή της Κλαούντια Σέινμπαουμ στην προεδρία του Μεξικού αναστάτωσε τις αγορές που δεν είχαν προβλέψει το μέγεθος της νίκης της. Τώρα το μεξικανικό πέσο βυθίστηκε καθώς η νέα Πρόεδρος είπε ότι μια προτεινόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας θα είναι στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων στο Κογκρέσο, τρομάζοντας τους επενδυτές που ανησυχούν ότι θα διαβρώσει τους ελέγχους στο κυβερνών κόμμα.

Μια συνταγματική μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα θα είναι μέρος ενός συνόλου νομοθετικών σχεδίων που έχουν απομείνει από τη διοίκηση του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και τα οποία υποστηρίζει την προώθηση κατά τη διάρκεια της πολιτικής μετάβασης, είπε η Σέινμπαουμ μετά από συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο. Πρόσθεσε ότι θα προτείνει τα προγράμματα να συζητηθούν ευρέως, όχι μόνο από το Κογκρέσο αλλά και από ακαδημαϊκούς και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

«Θα πρέπει να υπάρξει ευρεία συζήτηση τους μήνες πριν συσταθεί το νέο Κογκρέσο», είπε η Σέινμπαουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αργά τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι ήθελε η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση να συζητηθεί από «δικηγορικούς συλλόγους, νομικές σχολές, δικαστές, και τους εργαζόμενους στο δικαστικό σώμα».

Πτώση του πέσο

Το νόμισμα υποχώρησε έως και 1,8% στα 18,58 ανά δολάριο στις αρχές των συναλλαγών στην Ασία μετά τα σχόλιά της. Ήταν η ισχυρότερη κίνηση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με τη ρευστότητα να είναι ακόμα χαμηλή, αναφέρει το Bloomberg.

Το πέσο έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% αφού ο κυβερνών συνασπισμός είχε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση στις εκλογές του Κογκρέσου, ενισχύοντας τους φόβους των επενδυτών ότι οι νομοθέτες θα μπορούσαν να περάσουν μεταρρυθμίσεις που θα διαβρώσουν τους ελέγχους της εξουσίας. Σύμφωνα με το Reuters, η δικαστική μεταρρύθμιση θα θέσει δικαστές που θα εκλεγούν με λαϊκή ψηφοφορία στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και σε άλλα κατώτερα δικαστήρια, αλλάζοντας ενδεχομένως την ισορροπία δυνάμεων στο Μεξικό.

Άλλες μεταρρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν σε ένα πρώτο κύμα νομοθετημάτων περιλαμβάνουν μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού πλαισίου για δημόσιους υπαλλήλους και απαγόρευση επανεκλογής σε δημόσια αξιώματα, είπε η Σέινμπαουμ. Ο Λόπεζ Ομπραδόρ συμφώνησε με την πρόταση για μια διαδικασία συζήτησης που περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα των πολιτών, πρόσθεσε. 

Διάδοχη κατάσταση ή μια από τα ίδια

«Η αγορά ήλπιζε ότι θα αποστασιοποιηθεί από τον Πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ επειδή υπάρχει πιθανότητα η θητεία της να θεωρηθεί ως παράταση της εξαετούς θητείας του», δήλωσε στο Bloomberg η Γκαμπριέλα Σίλερ, οικονομολόγος στη Banco Base του Μεξικού. Το πέσο θα μπορούσε να πάει στα 20 ανά δολάριο λόγω προσδοκιών ότι οι μεταρρυθμίσεις θα διαταράξουν το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, πρόσθεσε.

Αντί να περιορίσει τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων, η Σέινμπαουμ πρόσθεσε νέες — ένα πρόγραμμα βοήθειας για τις γυναίκες και ένα για τη στήριξη των μαθητών — και επέμεινε ότι θα ήταν μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων. Άλλες μεταρρυθμίσεις που είχαν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των επενδυτών, όπως αυτή που θα εξάλειφε ορισμένους ανεξάρτητους ρυθμιστικούς φορείς, θα συζητηθούν αργότερα, είπε η Σέινμπαουμ.

Η Σέινμπαουμ μίλησε από το βήμα στο Εθνικό Παλάτι στην Πόλη του Μεξικού. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου και η διάδοχος του δεν επιβεβαίωσε εάν θα συνέχιζε την παράδοσή του για καθημερινές πρωινές ενημερώσεις μόλις αναλάβει τα καθήκοντά της.

Πρόσθεσε ότι θα κατονομάσει το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Είπε επίσης ότι σκοπεύει να δεχθεί μια αμερικανική αντιπροσωπεία την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της προεκλογικής της εκστρατείας και ότι αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει ένα ταξίδι στη βόρεια γείτονα. 

Μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας

Ένα άλλο σημείο ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών ήταν εάν το νέο Κογκρέσο, το οποίο ξεκινά τη νομοθετική περίοδο την 1η Σεπτεμβρίου, θα βιαζόταν να προβεί σε μεταρρυθμίσεις προτού η Σέινμπαουμ αναλάβει ως πρόεδρος την 1η Οκτωβρίου. Είπε ότι ο στόχος ήταν η σειρά προτεραιότητας Οι μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσουν να συζητούνται τον Σεπτέμβριο, χωρίς να διευκρινιστεί πότε θα ψηφισθούν.

Ερωτηθείσα εάν οι αρχές ανησυχούν για την αστάθεια του νομίσματος, η Σέινμπαουμ είπε ότι δεν περίμενε ότι η διαδικασία συζήτησης για τις μεταρρυθμίσεις θα οδηγούσε σε πρόσθετη αστάθεια.

Η Σέινμπαουμ πρόσθεσε ότι σύντομα θα συζητήσει το σχέδιο για το 2025 με τον υπουργό Οικονομικών Ρογκέλιο Ραμίρεζ ντε λα Ο, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του στην αρχή της θητείας της.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Ρικάρντο Μονρεάλ δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει υπόψη του τις αγορές καθώς κινείται για να συζητήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

«Πιθανότατα, βραχυπρόθεσμα, αν συνεχιστεί αυτή η ρητορική, το πέσο θα παραμείνει ασταθές», δήλωσε στο Bloomberg ο Μιγκέλ Ιτουριμπαρία, στρατηγικός αναλυτής της BBVA Mexico. «Θα μπορούσαμε να δούμε μια αύξηση στο ασφάλιστρο κινδύνου, όχι μόνο για το πέσο αλλά και για άλλα εγχώρια επενδυτικά στοιχεία».

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γερμανία: «Μάχη» για αυξήσεις μισθών 7% δίνουν τα συνδικάτα

Το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο στη Γερμανία ετοιμάζεται για μια μάχη σχετικά με τους μισθούς στην καρδιά της μεταποίησης της χώρας, αφού ζήτησε αύξηση μισθών 7% για...

Γεν.Εισαγγελέας: Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής

Η Δικαιοσύνη δεν είναι κόρη της οχλοβοής, ανέφερε την Τρίτη ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου Γιώργος Σαββίδης, στον χαιρετισμό...

Fitch: «Ζεσταίνεται» η οικονομία της Ευρωζώνης, έδωσε τον τόνο η ΕΚΤ

Η οικονομία της ευρωζώνης σταμάτησε να αναπτύσσεται μεταξύ του 4ου τριμήνου του 2022 και του 4ου τριμήνου του 2023 και απέφυγε ελάχιστα μια τεχνική ύφεση στα...

Αναστολή 24ωρης απεργίας γιατρών δημοσίου εν αναμονή απαντήσεων από ΟΚΥπΥ

Σε αναστολή της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη προχωρεί ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ και η Παγκύπρια Συντεχνία...

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει επίσημων αγώνων η Εθνική Γυναικών

Σε ρυθμούς προετοιμασίας μπαίνει η Εθνική μας ομάδα των γυναικών στο ποδόσφαιρο καθώς τον Ιούλιο θα έχει επίσημες υποχρεώσεις τον Ιούλιο στο πλαίσιο των...

Αυτό το ψάρι μπορεί να παράξει ήχο δυνατότερο από κρότο πιστολιού

Το Danionella ceebrum, ένα ημιδιαφανές ψάρι με μέγεθος μόνο 12 mm μπορεί να παράγει ήχους που υπερβαίνουν τα 140 dB, συγκρίσιμους με τον ήχο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!